رئیس سازمان شیلات ایران گفت: ایران در تولید ماهی قزلآلا رتبه اول دنیا، در تولید ماهی کپور رتبه پنجم، در تولید خاویار رتبه دوم و در تولید گوشت ماهیهای خاویاری رتبه سوم دنیا را دارد.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی دیدهبان امنیت غذایی به نقل از ایرنا، نبیالله خون میرزایی روز سهشنبه در مراسم امضای تفاهمنامه همکاری با انستیتو تغذیه و صنایع غذایی افزود: تولید انواع ماهی و آبزیان در سالهای اخیر افزایش قابل قبولی داشته بهطوریکه اکنون ایران در تولید میگو تقریباً در رتبه دهم دنیا، در صید از اقیانوس هند رتبه دوم دنیا و رتبه اول کشورهای منطقه را دارد.
وی گفت: میزان تولید آبزیان در ایران اوایل انقلاب حدود ۳۲ هزار تن بود که سه هزار تن آن پرورشی و ۲۹ هزار تن صید آزاد بود اما پارسال میزان تولید آبزیان در ایران از یک میلیون و ۲۸۰ هزار تن فراتر رفت که حدود ۵۲۵ هزار تن آن ماهی پرورشی است، امسال میزان تولید آبزیان در ایران به یک میلیون و ۳۷۰ هزار تن میرسد و سال ۱۴۰۰ از مرز یک میلیون و ۵۰۰ هزار تن عبور میکند.
خون میرزایی افزود: مصرف سرانه آبزیان نیز در ایران افزایش یافته است، تکلیف قانونی سازمان شیلات این بود که امسال این میزان به ۱۳ کیلوگرم برسد، این میزان محقق شد و در عملکرد واقعی از سرانه ۱۳.۳ کیلو به ازای هر نفر عبور کردیم، البته از میانگین جهانی که حدود ۲۲ کیلوگرم به ازای هر نفر در سال است، هنوز فاصله داریم و حدود ۵۰ درصد سرانه جهانی است.
رئیس سازمان شیلات ادامه داد: لازم است با همکاری مؤسسات تحقیقات امور دام در وزارت جهاد کشاورزی و مؤسسات تحقیقاتی وزارت بهداشت و همکاری بخش خصوصی سرانه مصرف لبنیات را در کشور افزایش دهیم و به مردم درباره کیفیت و سلامت مواد غذایی آبزی و ارزش غذایی این مواد اطلاعات بیشتری بدهیم. سازمان شیلات در گذشته بیش از مصرف و تقاضای بازار بیشتر به تولید فکر می کرد اما از این پس موضوع افزایش تقاضا و بهبود بازار نیز در دستور کار این سازمان است و البته به افزایش صادرات هم فکر میکنیم.
وی گفت: افزایش تولید قزلآلای پرورشی در کشور در حالی اتفاق افتاده است که استانهایی مانند کهگیلویه و بویراحمد و لرستان که قبلاً نقشی در تولید این ماهی نداشتند، رتبه اول تولید این ماهی را در کشور دارند و سرانه مصرف ماهی قزلآلا در این استان نیز افزایش قابل توجهی داشته است.
وی در پاسخ به این پرسش درباره میزان آلودگی ماهی و آبزیان ایران به فلزات سنگین توضیح داد: در ماهیان گرم آبی پرورشی حتی یک گرم آنتیبیوتیک یا دارو استفاده نمیشود و البته از مواد مفید پروبیوتیک در تولید این آبزیان استفاده میشود. در تولید ماهیهای خاویاری نیز هیچ دارویی استفاده نمیشود، در مورد این ماهیها از زمانی که پرورش آنها شروع میشود تا زمانی که به بازار میآیند بین سه تا چهار سال طول میکشد اما هیچ دارویی در فرآیند پرورش آنها استفاده نمیشود.
رئیس سازمان شیلات ایران گفت: در مورد ماهیهای سردآبی در برخی موارد بیماریهای باکتریایی یا ویروسی دیده شده است اما با مدیریت سازمان دامپزشکی با طول عمر ۶ ماه در تولید آنها، در صورت بروز بیماری با مداخلات و درمان به موقع، بیماری درمان میشود.
وی افزود: در پرورش میگو نیز فقط شاهد یک نوع بیماری به نام لک سفید هستیم که اقدامات لازم برای پیشگیری از این بیماری روشهای بیوتکنولوژی در دستور کار است و از آنتیبیوتیک استفاده نمیشود. در مورد ماهیهای آبهای آزاد نیز با همکاری سازمان محیط زیست در جاهایی که میزان آلودگی بالای آب اعلام میشود با مدیریت و کاهش صید در این مناطق تلاش میکنیم، ماهیهایی به بازار وارد شود که از این نظر مشکلی نداشته باشند بنابراین مردم در مصرف انواع ماهیهای موجود در بازار نگرانی نداشته باشند و میزان آلودگی ماهیها در ایران ناچیز و در حد صفر است. همکاران سازمان دامپزشکی نیز بر کیفیت همه مواد غذایی خام از جمله ماهی و آبزیان نظارت دارند.
خون میرزایی گفت: برای افزایش سرانه مصرف آبزیان در گروههای فقیر و کم درآمد نیز افزایش تولید ماهیهای ارزان که با پلانگتون تغذیه میکنند و کیفیت پروتئین بالایی هم دارند، در دستور کار است و با همکاری صنایع تبدیلی، محصولات با کیفیتی از این ماهیها به بازار عرضه میشود.
وی همچنین از حمایت سازمان شیلات از افزایش رستورانهای عرضهکننده غذاهای دریایی و نیز بهبود کیفیت ماهیها با خونگیری آنها در کشتی برای افزایش صادرات خبر داد.
ثبت دیدگاه