حدیث روز
امام علی (ع) می فرماید : هر کس از خود بدگویی و انتقاد کند٬ خود را اصلاح کرده و هر کس خودستایی نماید٬ پس به تحقیق خویش را تباه نموده است.

افزونه جلالی را نصب کنید. 2 شوال 1442 Thursday, 13 May , 2021 ساعت تعداد کل نوشته ها : 1020 تعداد نوشته های امروز : 0 تعداد اعضا : 3 تعداد دیدگاهها : 0×
روشنگری وزارت جهاد کشاورزی درباره الزامات تولید گوشت مرغ در کشور
12 اردیبهشت 1400 - 22:08
شناسه : 7319
بازدید 106
2
وزارت جهاد کشاورزی با رد ادعای مطرح شده در یکی از برنامه‌های صدا و سیما تأکید کرد: سالانه بیش از ۲.۷ میلیون تن گوشت مرغ در ایران تولید و مصرف می‌شود و با توجه به ویژگی‌های اقتصادی این محصول، وضعیت منابع آب و خاک و اقبال مردم، امکان حذف گوشت مرغ و جایگزینی گوشت گوسفند فراهم نیست و با واردات بخشی از خوراک طیور سالانه ۹ میلیارد مترمکعب آب مجازی به کشور وارد می‌شود.
ارسال توسط : منبع : روابط عمومی وزارت جهاد کشاورزی
پ
پ

به گزارش داغ (دیده‌بان امنیت غذایی)، در پی طرح برخی ادعاهای نادرست در یکی از برنامه‌های شبکه سه سیما و بازتاب آن در فضای مجازی، مرکز روابط عمومی و امور بین‌الملل وزارت جهاد کشاورزی با هدف روشنگری توضیحاتی ارائه کرد. متن این توضیحات به شرح زیر است:

اخیراً از شبکه سه سیما بخش پرونده ویژه، در میزگردی با حضور جناب آقای سید یاسر جبرائیلی کارشناس امور اقتصادی، در خصوص کاهش سرانه مصرف گوشت قرمز و نیز گرانی و کمبود گوشت مرغ مطالبی را پخش شد.

استناد به داده‌های علمی و منابع رسمی می‌تواند اثرات گزارش‌های منتشره را دو چندان کرده و سطح آگاهی آحاد جامعه را افزایش دهد لذا در خصوص گزارش مذکور نظر مدیران و کارشناسان محترم آن شبکه را به موارد زیر جلب می‌نماید:

۱- منابع علمی و منابع رسمی داده‌های آماری نشان می‌دهد که برای تولید یک کیلوگرم گوشت گوسفند به حدود ۶.۳ کیلوگرم علوفه نیاز است که برای تولید این حجم علوفه نیاز به صرف ۸۵۰۰ تا ۱۰۵۰۰ لیتر آب (متوسط ۹۰۰۰ لیتر) می‌باشد. در عین حال، برای تولید یک کیلوگرم گوشت مرغ به حدود ۱.۷۹ تا ۲ کیلو دان (متوسط ۱.۹۱ کیلو) نیاز است و برای تولید این مقدار دان نیاز به مصرف ۳۰۰۰ تا ۳۷۵۰ لیتر آب (متوسط ۳۳۷۵ لیتر) می‌باشد.

۲- میزان بارش‌های سالانه در کشور در حدود ۲۲۵ میلی‌متر و مقدار آب تجدیدپذیر (آب‌های زیرزمینی و جاری) در حدود ۱۰۰ میلیارد مترمکعب تخمین زده می‌شود که با مقدار آبی که در دسترس تولیدکنندگان بخش کشاورزی قرار می‌گیرد، سالانه نزدیک به ۷۵ میلیون تن محصولات زراعی، ۲۲ میلون تن محصولات باغبانی و ۱۷ میلیون تن محصولات دامی، طیور و آبزیان تولید و بخشی از علوفه و دان موردنیاز از تولید داخل تأمین و باقیمانده آن از خارج وارد می‌شود.

۳- در سال زراعی ۱۳۹۸-۱۳۹۷ نزدیک به ۲ میلیون و ۷۳۳ هزار تن گوشت مرغ در کشور تولید و توزیع شده است، برای تولید این مقدار گوشت مرغ نزدیک به ۵ میلیون و ۲۲۰ هزار تن دان، معادل ۹.۲۲ میلیارد مترمکعب آب مصرف شده است. با امعان نظر به داده‌های آماری و مستندات علمی و صرف‌نظر از هزینه‌های تولید، اگر بخواهیم گوشت گوسفند را جایگزین گوشت مرغ نمائیم، برای تولید ۲ میلیون و ۷۳۳ هزار تن گوشت گوسفند به ۱۷.۲۱۷ میلیون تن علوفه نیاز است و برای تولید این میزان علوفه معادل ۲۴.۵۹۷ میلیارد مترمکعب آب نیاز می‌باشد. به عبارت دیگر برای جایگزینی مرغ با گوشت گوسفند نیاز به ۱۵.۳۷ میلیارد مترمکعب آب بیشتر نیاز است که از یک‌سو، تأمین چنین حجم آبی میسر نیست و از سوی دیگر مراتع کشور به‌دلیل وقوع پدیده شوم خشکسالی در طول چند سال گذشته توان تأمین این مقدار علوفه را ندارد. علاوه‌بر محدودیت منابع آبی در کشور برای تأمین پروتئین موردنیاز از طریق تولید گوشت گوسفند، با فرض امکان جایگزینی گوشت گوسفند به جای گوشت مرغ، باید اذعان کرد که سالانه نزدیک به یک میلیون تن تخم‌مرغ در کشور تولید و مصرف می‌شود که نمی‌توان این ماده غذائی را با دیگر منبعی جایگیزین کرد.

۴- روند تولید مرغ نسبت به گوشت قرمز در جهان نشان می‌دهد که طی سال‌های گذشته، به دلایل مختلفی نظیر: پسآیند بهداشتی مصرف گوشت قرمز بر سلامت بدن، توسعه فست‌فودها در جهان و افزایش تقاضا برای مصرف گوشت سفید و … تولید گوشت مرغ از روند افزایشی برخوردار بوده است. در یک بررسی نشان داده شده که طی سال‌های ۲۰۱۲ تا ۲۰۲۰ مقدار تولید گوشت مرغ در جهان از ۸۳ به ۱۰۰ میلیون تن افزایش یافته است. این سند نشانگر این است که مردم جهان پروتئین موردنیاز خود را بیشتر از طریق گوشت مرغ تأمین می‌کنند.

۵- با توجه به اقلیم خشک کشور و نیاز صنعت دامپروری به نهاده‌های دامی نظیر ذرت، یونجه و… که عموماً برای تولید آنها به آب زیاد نیاز است، مواد اولیه این صنعت از سایر کشورها تأمین و پس از پالایش و فرآوری، پروتئین حیوانی تولید می‌شود. علاوه‌بر این، ده‌ها هزار اشتغال مستقیم و غیرمستقیم در پی استقرار این صنعت در کشور ایجاد شده است. نقش واردات نهاده‌ها برای صنعت مرغداری مانند واردات نفت خام به‌عنوان ماده اولیه برای تولید محصولات مختلف صنعتی توسط برخی کشورهای پیشرفته نظیر ژاپن، چین و… است که با واردات نفت، ده‌ها محصول نهایی تولید و به بازارهای جهانی عرضه می‌کنند. در حال حاضر، با واردات مواد اولیه تولید محصولات پروتئینی، علاوه‌بر تأمین نیاز پروتئین حیوانی کشور، صادرات مازاد محصولات دام و طیور سالانه بیش از ۷۰۰ میلیون دلار برای کشور درآمد ارزی دارد و از مصادیق اقتصاد بدون نفت است. در این بین، در سال‌های گذشته علاوه‌بر تأمین نیازد داخلی، حدود ۱۰۰ هزار تن مازاد تولید گوشت مرغ و تخم‌مرغ نیز از کشور صادر شده است.

۶- تا پیش از تشدید تحریم‌ها و به تبع آن مشکلات تأمین و تخصیص و انتقال ارز، نهاده‌های موردنیاز صنعت مرغداری بدون مشکل تأمین و چرخه این صنعت به خوبی در گردش بود، اما با تشدید تحریم‌ها، تأمین برخی اقلام و همچنین ترخیص نهاده‌ها دچار مشکل شد که برای رفع این مشکلات، احیای مرغ لاین ایرانی در دستور کار قرار گرفت و در حال حاضر بیش از ۶۰ درصد مرغ تولیدی کشور از نژاد مرغ لاین ایرانی تأمین می‌شود. علاوه‌بر این، به منظور جایگزینی نهاده‌های موردنیاز، توسعه کشت دانه‌های روغنی سازگار با اقلیم با هدف بهره‌گیری از کنجاله و همچنین تأمین روغن، استفاده از گیاهان کم آب بر نظیر خارشتر به جای یونجه، بهره‌گیری از سرشاخه‌های نیشکر برای تولید خوراک دام، کاشت گیاهان جدید نظییر کاملینا و… در دستور کار قرار گرفته است و با شدت پیگیری می‌شود.

۷- با توجه به قرارگیری کشور در منطقه خشک، تأمین علوفه موردنیاز دام از مراتع در گذشته موجب فشار بیش از حد به این منابع طبیعی و فرسایش خاک شده است که با هدف کاهش فشار به مراتع، برنامه تعادل بخشی و خروج دام از مرتع و تعلیف آنها با خوراک جایگزین دنبال می‌شود.

۸- آنچه رئیس جمهور محترم در مراسم بهره‌برداری از طرح‌های ملی وزارت جهاد کشاورزی مبنی جایگزینی مصرف آبزیان به جای سایر گروه‌های پروتئینی مطرح کردند به علت غنی بودن این گروه پروتئینی از مواد معدنی، ویتامین دی و اسید چرب امگا ۳ بوده که در سایر گروه‌های پروتئینی کمتر وجود دارد اما متأسفانه در برنامه‌های مختلف رسانه ملی از جمله برنامه پرونده ویژه شبکه سه به طرق مختلف و توسط افراد فاقد صلاحیت به سخره گرفته شده و به نظر می‌رسد دستمایه تسویه حساب‌های سیاسی و جناحی شده است. این در حالی است که تولید محصولات شیلاتی از ۳۲ هزار تن در ابتدای انقلاب اسلامی با بهره‌گیری از ظرفیت‌های خدادادی و در سازگاری با اقلیم بیش از ۴۰ برابر شده و به ۱ میلیون ۲۲۲ هزار تن رسیده و سرانه مصرف آبزیان نیز از کمتر از یک کیلوگرم به بیش از ۱۳ کیلوگرم افزایش یافته است.

ثبت دیدگاه

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.