به گزارش داغ (دیدهبان امنیت غذایی)، کمال یدالهی روز جمعه درباره علل فساد سیب درختی و پرتقال، افزود: کاهش مصرف سیب درختی و پرتقال بهدلیل تغییر فصل و ورود میوههای نوبرانه، کاهش قدرت خرید مردم، کاهش مصرف در ماه مبارک رمضان، شیوع کرونا و تعطیلی اکثر اصناف رخ داده است.
رییس اتحادیه سراسری باغداران کشور اظهارداشت: اکنون سیب و پرتقال در دست تولیدکننده نیست بلکه این محصولات توسط واسطهها و دلالان در فصل برداشت به امید طمع گرانفروشی در عید و ایام نوروز خریداری شده بود.
وی تصریح کرد: اکنون زمان مصرف سیب درختی گذشته است زیرا این محصول در مهرماه وارد سردخانهها شده و اکنون ۸ تا ۹ ماه از زمان مصرفش گذشته و به خودی خود دیگر کیفیت مطلوبی ندارد و حتی اگر در بهترین سردخانهها نگهداری شود از کیفیت آن کاسته میشود.
یدالهی گفت: ما بارها قبل از عید اعلام کردیم که تمامی تولیدکنندگان و واسطه گران میوه را به بازار عرضه کنند زیرا کشش بازار بعد از عید پایین است، اما این گروه تصور میکردند که بعد از عید هم شاهد افزایش قیمتها خواهند بود.
وی افزود: با وجود نگهداری میوه و فساد محصول و از بین رفتن آن حاضر نیستند میوه را با قیمت مناسب به دست مردم برسانند.
رییس اتحادیه باغداران نیز براین باور است که صادرات زمان دارد و هر میوهای را در هر زمان و فصلی نمیتوان صادر کرد زیرا مشتری ندارد بنابراین محصول باید در فصل و موقع مشخصی صادر شود تا بازار خود را ازدست ندهد.
وی با اشاره به اینکه سیب درختی و پرتقال دیگر از اردیبهشت و خردادماه مصرف چندانی ندارد بهواسطه گران توصیه کرد هرچند که محصول چندانی در دست ندارند، اما این محصول را با قیمت مناسب به بازار عرضه کنند.
به گفته وی، طبق آمارهای موجود سال ۹۹ نزدیک پنج میلیون تن مرکبات و چهار میلیون تن سیب درختی در کشور تولید شد که از این میزان حدود دو میلیون تن پرتقال شمال کشور بوده است بنابراین تولیدات از وضعیت خوبی برخوردار بود و مشخص بود در صورت عرضه بیموقع، میوه روی دست برخی واسطهها باقی میماند.
وی با اشاره به اینکه شب عید برخی مسئولان و وزرا اعلام کردند که واسطهها موجب اختلال بازار شدهاند خاطرنشان کرد: آن روزی که مردم نیاز داشتند مصرف کنند، دلالان نیامدند میوه را از سردخانهها خارج و به بازار عرضه کنند.
رییس اتحادیه باغداران تصریح کرد: شب عید و ایام نوروز در سطح تهران فقط ۱۵۰ نقطه توسط سازمان مرکزی تعاون روستایی برای عرضه بدون واسطه میوه ایجاد شد که تنها تولیدکنندگان در این مبحث ورود کردند و واسطهها به امید گرانی میوه برای بعد از عید، محصول را نگهداری کردند.
یدالهی درباره کیفیت نگهداری میوه در سردخانهها افزود: اکثر سردخانههای کشور از وضعیت خوبی برخوردار هستند اما مدت زمان نگهداری میوه در سردخانهها بستگی به تغذیه میوه در زمان طول رشد، کیفیت برداشت محصول (بدون ضربه و زدگی) و دمای مناسب سردخانه دارد که همه این شرایط باید رعایت شود.
رییس اتحادیه باغداران راهکار برون رفت از این مشکل و جلوگیری از ضرر منافع ملی را عرضه این محصول با قیمت مناسب به بازار توسط واسطهها دانست و گفت: البته اگر سیب درختی و پرتقال از کیفیت خوبی برخوردار نباشد باید از صنایع تبدیلی استفاده کرد و با تبدیل محصول به کنسانتره به آن، ارزش افزوده داد تا محصول از بین نرود.
وی اضافه کرد: بنابراین باید واسطهها طی قراردادی با کارخانجات فرآوری با پرداخت هزینه فرآوری، کنستانتره را صادر کنند.
یدالهی با بیان اینکه اکثر کشورهای خارجی بهدلیل کیفیت بالای کنستانتره ایران، خریدار این محصول هستند گفت: در صورت نیاز به بازاریابی، اتحادیه باغداران و سازمان مرکزی تعاون روستایی در صادرات کمک خواهد کرد.
طی روزهای اخیر اعلام شد: بخشی از سیب درختی و پرتقال باقیمانده سال ۹۹ که به بازار عرضه نشده در حال فسادپذیری است.
طبق آمارها سالانه نزدیک پنج میلیون تن انواع مرکبات و چهار میلیون تن سیب درختی در کشور تولید میشود که امکان صادرات بخش مازاد آن به کشورهای هدف وجود دارد که سال گذشته بخشی از سیب درختی در ازای واردات موز به کشورهای هدف صادر شد.
ثبت دیدگاه