به گزارش داغ (دیدهبان امنیت غذایی)، سیدیاسر میراحمدی، در نشستی خبری با بیان اینکه در شرایط کنونی گندمی که به تولیدکنندگان ماکارونی اختصاص مییابد پاسخگوی ظرفیت تولید نیست، تصریح کرد: بههمین دلیل بسیاری از تولیدکنندهها گندم را با نرخ آزاد ۵۰۰۰ تومان میخرند و قیمت تمام شده بالا رفته است. دولت گندم یارانه را با نرخ ۲۷۰۰ تومان به تولیدکنندگان میدهد، اما در حال حاضر گندم به اندازه ظرفیت تولید در اختیار تولیدکنندگان قرار نمیگیرد، بههمین دلیل آنها مجبور هستند بخشی از نیاز خود را از بازار آزاد تأمین کنند.
به گفته وی سرانه مصرف ماکارونی در ایران شش کیلو، اما سرانه کشورهای اروپایی ۲۶ کیلو است. در ایران برنج جزو نخستین محصولات در سبد کالایی خانوار است، اما در کشورهای اروپایی بیشترین تقاضا برای ماکارونی وجود دارد، از طرف دیگر در سالهای اخیر تورم و کاهش قدرت خرید باعث کاهش تقاضایی مصرف در ایران شده است و مصرفکنندهها بیشتر به سمت کالای جایگزین مثل مصرف نان رفتهاند.
فعالیت ۶۲ درصدی ظرفیت تولید ماکارونی
عضو انجمن صنفی کارفرمایان کارخانجات ماکارونی در ادامه با بیان اینکه ظرفیت تولید ماکارونی در ایران یک میلیون و ۲۰۰ هزار تن است، گفت: در شرایط کنونی بهدلیل مشکلات مربوط به تأمین مواد اولیه حدود ۷۵۰ هزار تن از این ظرفیت فعال است. این تولید مربوط به مجموع اسپاگتی، رشته آش، رشته پلو، رشته سوپ و غیره است که بهطور میانگین سالانه ۴۵۰ هزار تن از آن در داخل مصرف و مابقی صادر میشود.
البته او از کاهش حدود ۵۰ درصدی تولید ماکارونی طی یک سال گذشته خبر داد و گفت: در مواردی بهدلیل نبود گندم خط تولید کلا تعطیل میشود. از طرف دیگر هزینه تولید در ایران بهدلیل افزیش قیمت مواد بستهبندی، حمل و نقل و نیروی انسانی بالا رفته است، اما قیمتی که سازمان حمایت از تولیدکنندگان و مصرفکنندگان سال ۱۳۹۹ تعیین شده تاکنون تغییری نکرده است. اگر قیمت در بازار بالا رفته هم تولیدکنندگان بدون مجوز سازمان حمایت آن را اعمال کردند، چراکه در غیر این صورت باید با زیان محصولات خود را عرضه میکردند.
چرا کیفیت ماکارونی کم شد؟
میراحمدی با بیان اینکه گندمی که به تولیدکنندههای ماکارونی داده میشود، گندم مارون، ویژه تولید ماکارونی نیست، اظهار کرد: گندمی که در حال حاضر به تولیدکنندهها داده میشود ویژه تولید نان است، بههمین دلیل برای تولید ماکارونی کیفیت پایینی دارد. این در حالی است که برای تولید آرد ویژه ماکارونی هر کیلو گندم تنها ۳۰ درصد از آن آرد را تأمین میکند.
وی افزود: در ایران قبلا گندم دوروم که محصول تولید ماکارونی است در استانهای خوزستان و فارس کشت میشد که در حالا بخش زیادی از این زمینها به کشت برنج اختصاص پیدا کردهاند، بههمین دلیل آرد ویژه ماکارونی باید از طریق واردات تأمین شود.
عراق را از دست دادیم
میراحمدی با بیان اینکه بازار صادراتی عراق بهدلیل نوسانات نرخ ارز و بیکیفیتی کالا از دست رفت، اظهار کرد: در ایران بدون توجه به پیشرفت ترکیه، مصر و عربستان همچنان برای صادرات مانع تراشی شد و ما بازار عراق و افغانستان را از دست دادیم. همین گندم بیکیفیت باعث شد محصول ایرانی در عراق تبدیل به خوراک دام و طیور شود و حتی یک محصول صادراتی را در عراق آتش زدند، این در حالی است که به لحاظ بهداشتی عراق بسیار پایینتر از ایران است. حالا ترکها این بازار را گرفتهاند. اما شرکتهایی که توانستند سهمیه گندم وارداتی را استفاده کنند محصولات خود را به امارات، اروپا و فروشگاههای ایرانی در آمریکا هم صادر کردند.
همچنین به گفته عضو انجمن صنفی کارفرمایان و تولیدکنندگان ماکارونی مشکلات تولید و تأمین سرمایه در گردش باعث شده تولیدکنندگان ماکارونی بخشی از بازارهای صادراتی خود را از دست بدهند. همچنین در ایران ۲۲ ارگان دولتی و خصوصی برای صادرات محصولات تصمیم میگیرند، این در حالی است که در دنیا تنها یک ارگان برای قوانین و مقررات صادرات تصمیمگیری می کند. بهطورکلی در ایران صدور مصوبات و دستورالملهای بخشی صادرات کالا را تحت تأثیر قرار داده است.
میراحمدی با تأکید بر اینکه تأمین آرد با کیفیت کمک میکند شرکتها ارزآوری بیشتری از طریق صادرات داشته باشند، گفت: بهطور قطع اختصاص سهمیه گندم وارداتی برای توسعه صادرات میتواند یک راه حل مؤثر باشد.
سهم ایران از بازارهای صادراتی، کمتر از ۱ درصد!
به گفته او در حال حاضر سهم ایران از بازار جهانی ماکارونی ۰.۷ درصد و سهم ترکیه از این بازار حدود ۱۰ درصد است.
ثبت دیدگاه