حدیث روز
امام علی (ع) می فرماید : هر کس از خود بدگویی و انتقاد کند٬ خود را اصلاح کرده و هر کس خودستایی نماید٬ پس به تحقیق خویش را تباه نموده است.

افزونه جلالی را نصب کنید. 11 شوال 1445 Friday, 19 April , 2024 ساعت تعداد کل نوشته ها : 4527 تعداد نوشته های امروز : 3 تعداد اعضا : 3 تعداد دیدگاهها : 0×
آبخیزداری؛ اولویت قانونگذاری در مجلس شورای اسلامی
22 مهر 1399 - 14:47
شناسه : 4577
7

آبخیزداری و آبخوانداری از اولویت های قانونگذاری در مجلس شورای اسلامی است. در این گزارش به دیدگاه‌های نمایندگان مجلس در این‌باره می‌پردازیم. به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی دیده‌بان امنیت غذایی به نقل از خبرگزاری تسنیم، آبخیزداری به معنای مدیریت منابع زیستی و بهره‌برداری از آن به صورت پایدار از مسائل مهم و اساسی برای کشور است […]

ارسال توسط :
پ
پ

آبخیزداری و آبخوانداری از اولویت های قانونگذاری در مجلس شورای اسلامی است. در این گزارش به دیدگاه‌های نمایندگان مجلس در این‌باره می‌پردازیم.

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی دیده‌بان امنیت غذایی به نقل از خبرگزاری تسنیم، آبخیزداری به معنای مدیریت منابع زیستی و بهره‌برداری از آن به صورت پایدار از مسائل مهم و اساسی برای کشور است که در قوانین و اسناد بالادستی بدان تأکید شده است. تبدیل این قوانین و اسناد بالادستی به قوانین موضوعه و نظارت برحسن اجرای آن از اهم مسائلی است که لازم است مدنظر مجلس شورای اسلامی واقع شود. در این‌باره مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی نیز در گزارشی با اولویت دانستن آبخیزداری، بر تدوین قانون جامع آبخیزداری و آبخوانداری برای مقابله سیل، فرسایش خاک و غیره تأکید کرده است. در این گزارش به اظهارات نمایندگان مجلس شورای اسلامی درباره ضرورت تدوین قانون آبخیزداری و همچنین آثار، کارکردها و دستاوردهای آبخیزداری و آبخوانداری می‌پردازیم:

1-سیدجواد ساداتی‌نژاد «نماینده مردم کاشان و رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی»

بزودی قانون آبخیزداری در دستور کار کمیسیون کشاورزی قرار می‌گیرد

با توجه به مشکلات عدیده محیط زیست و منابع طبیعی کشور و مشکلاتی مثل سیل و کمبود آب در کشور، باید آبخیزداری در کشور جدی گرفته شود. بزودی قانون آبخیزداری در دستور کار کمیسیون آب، کشاورزی، منابع طبیعی و محیط زیست خواهد گرفت و باید این قانون را ساماندهی کنیم تا پروژه‌های آبخیزداری به صورت قانونمند پیگیری شوند و بودجه مشخص سالیانه بدان اختصاص یابد. واقعیت این است که برای اینکه بتوانیم حوزه آبخیز خود را حفظ کنیم نیازمند ارتقاء و توسعه فعالیت‌های آبخیزداری در کل حوزه‌های آبخیز کشور هستیم.

مقام معظم رهبری؛ بزرگترین مدافع آبخیزداری درکشور

بزرگترین مدافع آبخیزداری درکشور مقام معظم رهبری است. مهمترین فایده آبخیزداری جلوگیری از فرسایش خاک است. به تعبیر مقام معظم رهبری قضیه خاک از آب هم مهمتر است، یک دنیا حرف دارد. خاک این قدر اهمیت دارد که برای هر سانتیمتر خاک معمولی 200 سال زمان لازم است و 700 سال طول می کشد تا یک سانتیمتر خاک زراعی تولید شود.

2-احمدحسین فلاحی «نماینده مردم همدان در مجلس شورای اسلامی»

باید به جای سدسازی به آبخیزداری توجه شود

بیش از 2 سال است که مقام معظم رهبری بر ضرورت توجه به آبخیزداری تأکید دارند که باید به حوزه آبخیزداری به جای سدسازی توجه بیشتری شود؛ زیرا کشورهایی که به سمت آبخیزداری رفتند تبعات سدسازی را نداشته‌اند. متأسفانه سدسازی‌های غیرکارشناسانه باعث تخریب محیط زیست و خشکی تالاب‌ها شده و بهتر است به سمت آبخیزداری برویم. باید گفت بارندگی طی 2 سال اخیر زیاد بوده اما متأسفانه در ذخیره‌سازی کم کاری صورت گرفت و برکات الهی هدر رفت. (باوجود بارندگی فراوان) متأسفانه بسیاری از روستاها آب آشامیدنی سالم ندارند و در اطراف شهر همدان با وجود صرف هزینه های بالا همچنان مشکل آب دارند.

4-محمد خدابخشی «نماینده مردم الیگودرز در مجلس شورای اسلامی»

برنامه کامل و جامعی درباره آبخیزداری نداریم

موضوع آبخیزداری در کشور مهمتر از سدسازی است که در این زمینه هیچ کاری صورت نگرفته است و منابع بیشتر به سمت سدسازی رفته است، در صورتی که آبخیزداری برای کشور مهم‌تر است. هر سدی که ساخته شده، متأسفانه تبدیل به دریاچه تبخیر شده است و زمین‌های کشاورزی تبدیل به مخازن سدها شده‌اند، و عملاً اکوسیستم مراکز مختلف در اجرای سدها تغییر یافته است. رویکرد ما باید توجه به آبخیزداری باشد و آبخیزداری باید جدی گرفته شود، ولی برنامه کامل و جامعی برای آبخیزداری در کشور نداریم.

عملکرد ضعیف جهاد کشاورزی در بحث آبخیزداری

وزارت جهاد کشاورزی در بحث آبخیزداری در کل استان‌ها ضعیف عمل می‌کند. عدم توجه به آبخیزداری باعث شده تا سیل به مردم به‌ویژه در استان‌های شمالی آسیب بزند. بزودی قانون آبخیزداری در دستور کار کمیسیون آب، کشاورزی، منابع طبیعی و محیط زیست خواهد گرفت و باید این قانون را ساماندهی کنیم تا پروژه‌های آبخیزداری به صورت قانونمند پیگیری شوند و بودجه مشخص سالیانه بدان اختصاص یابد. 60 درصد ایران در مناطق شیبدار قرار گرفته است و این مسأله می‌تواند موجب سیل و فرسایش خاک شود، پژوهش و تحقیقات منابع طبیعی و آبخیزداری خیلی مهم است و باید اعتبارات آن تقویت شود و برای کوتاه‌مدت، میان‌مدت و بلندمدت پروژه‌های تحقیقاتی تعریف شود. متأسفانه تاکنون مدیریت منابع آب ایران سازه‌ای بوده است و مدیریت منابع آب، منطبق با مسائل زیست محیطی نبوده است. البته نمی‌گوییم سازه‌ای نباشد، ولی باید رویکردهای سازگار با محیط زیست برجسته باشد و آبخیزداری از همین نوع رویکرد و نگاه است.

5-معین‌الدین سعیدی «نماینده مردم چابهار در مجلس شورای اسلامی»

آبخیزداری معجزه می‌کند

یکی از مشکلاتی که برای مردم استان سیستان و بلوچستان وجود دارد فرسایش خاک است که با آبخیزداری باید این معضل را تعدیل کرد. آبخیزداری معجره می‌کند ودر هر جای استان اجرا شده است رضایت مردم محلی را به همراه داشته است. آبخیزداری توانست با سالخوردگان و پیرمردان محلی یک ارتباط و همفکری صمیمانه و ارگانیک برقرار کند و این از مزایای آبخیزداری و آبخوانداری است.

فرسایش خندقی وگرگروها همانند اژدها عمل می‌کند وزمین را می‌بلعد. این پدیده اینقدر عجیب است که یک عرصه کشاورزی را در یک مدت زمان بسیار کوتاه با فرو نشست زمین تبدیل به یک دره 15 متری می‌کند.

6- ذبیح‌الله اعظمی «نماینده جیرفت در مجلس شورای اسلامی»

آبخیزداری باعث احیای قنات‌ها شده است

در زمینه آبخیزداری حرکت خوبی در کشور صورت گرفته و اعتبارات باید از سایر بخش‌ها تأمین شود تا حرکت آبخیزداری کند نشود. آبخیزداری و آبخوانداری قنات‌ها را احیا و پرآب کرده است و باید ادامه داشته باشد تا امید به زندگی در روستاها را افزایش دهد.

ثبت دیدگاه

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.