You are hacking your site، علی کیانی راد، رئیس مؤسسه پژوهشهای برنامهریزی اقتصاد کشاورزی و توسعه روستایی وزارت جهاد کشاورزی بیان کرد: مطالعهای که به درخواست مرکز پژوهشهای توسعه و آیندهنگری سازمان برنامه و بودجه انجام دادیم، در رابطه با بررسی آثار شیوع ویروس کووید ۱۹ بر روی مسئله کشاورزی و امنیت غذایی بوده است.
وی افزود: قبل از شیوع این بیماری نیز با مشکلات عدیدهای در حوزههای کشاورزی و امنیت غذایی مواجه بودیم؛ بنابراین، تفکیک کردن آثار شیوع بیماری کووید ۱۹ از سایر مسائل مثل شوکهای کلان اقتصادی و تحریمهای ناعادلانه که برعلیه کشور ما اعمال شده، بسیار سخت و شاید غیرممکن باشد اما تلاش کردیم که تا جای ممکن، بتوانیم آثار این پدیده را براساس آنچه که در جهان اتفاق افتاده و در کشور ما هم تأثیرگذار بوده، مورد بررسی قرار دهیم.
کیانی راد اضافه کرد: تحریم از قبل دسترسی ما را به بازارهای جهانی برای صادرات محصولات کشاورزی و همچنین برای واردات نهادههای موردنیاز برای تولید غذا و محصولات کشاورزی موردنیاز، تحت تأثیر قرار داده بود و چون نمیتوانستیم نفت بفروشیم، باید فکر دیگری میکردیم که بههمین دلیل، باید صادرات محصولات کشاورزی و غذایی را رونق میدادیم.
وی تصریح کرد: بدیهی است که بعد از شیوع کووید ۱۹ بهویژه در ماههای اولیه آن، دسترسی ما به بازارهای جهانی برای صادرات محصولات کشاورزی که به منظور جبران درآمدهای از دسترفته نفتی در نظر گرفته بودیم، با مشکل مواجه شد. همچنین برای واردات نهادههای اصلی موردنیاز تولید مواد پروتئینی، بهویژه نهادههای خوراک دام و طیور و همینطور محصولاتی مانند برنج یا روغن که نیازمند واردات آنها هستیم، دچار مشکل شدیم.
رئیس مؤسسه پژوهشهای برنامهریزی اقتصاد کشاورزی و توسعه روستایی وزارت جهاد کشاورزی ادامه داد: تمام این موارد علاوهبر تغییر الگوی مصرفی در جامعه که بیشتر به سمت محصولات بستهبندی شده و فرآوری شده رفتند، دست به دست هم داد که در ماههای اولیه شیوع این بیماری، شرایط بسیار سختی برای تولیدکنندگان محصولات کشاورزی و غذایی کشور ایجاد شود، اما بهدلیل حمایتهایی که صورت گرفت، حداقل در مورد فراوانی غذا میتوان گفت که دچار مشکل نشدیم.
وی ضمن تأکید بر متفاوت بودن فراوانی و دسترسی به غذا بیان کرد: البته از نظر بعد دسترسی به غذا که به عوامل دیگری فراتر از مسئله تولید غذا مثل نرخ تورم ساختاری موجود در کشور یا برخی سیاستهای قیمتگذاری نامناسب برای تولیدکننده یا حمایت غیر هدفمند در برخی از موارد نسبت به مصرفکنندگان محصولات غذایی و کشاورزی وابسته است، شرایط برای مصرفکنندگان محصولات کشاورزی و غذایی سختتر شد.
کیانی راد اظهار کرد: امید میرود که به تدریج با کاهش آثار شیوع این ویروس پاندمیک، در مورد تغذیه که شاید اهمیتی را که اکنون پیدا کرده قبلاً پیدا نداشت، نگاههای سیاستگذاران ما را یک مقدار برگرداند به اینکه از تولیدکنندگان محصولات کشاورزی و غذایی با تکیه به تولید داخل، حمایت کنند.
کرونا، سیاستگذاری غذایی را تغییر میدهد
وی افزود: بسیاری از کشورهای جهان برای حفظ امنیت غذایی خود در این بازه زمانی، حتی ذخایر موجود در جهان را هم جمعآوری کردند. شاید شروع این ویروس بتواند نوع سیاستگذاری ما را در طول زنجیره ارزش محصولات کشاورزی و غذایی، تغییر دهد؛ زیرا، قطعاً نیازمند یک برنامه جامع حمایت از تولیدکنندگان و مصرفکنندگان محصولات کشاورزی و غذایی نه تنها برای دوره پساکرونا، بلکه برای برنامه هفتم توسعه و گام دوم انقلاب اسلامی هستیم. این مسئله یعنی ارتقا و حفظ امنیت غذایی با اتکا به تولیدات محصولات کشاورزی و غذایی داخلی، همواره یکی از تأکیدات مقام معظم رهبری نیز بوده است.
این مقام مسئول گفت: تقریباً میتوان اینطور در نظر گرفت که در کشور ما، دسترسی به غذا بهطورکلی کاهش پیدا نکرده اما مسئله اصلی، وجود شرایطی است که از قبل وجود داشته مثل شرایط تحریمی و ساختارهای نادرست اقتصادی؛ البته، قطعاً اقشار آسیبپذیرتر به غذای کمتری دسترسی دارند اما نه از نظر فیزیکی بلکه از نظر اقتصادی، توان و قدرت خرید بعضی از موارد مانند میوهجات و سبزیجات را نداشتند.
وی ادامه داد: این در حالی است که در حوزه محصولات پروتئینی، گوشت، مرغ و… تا قبل از افزایش قیمت اخیری که اتفاق افتاد، از لحاظ دسترسی اقتصادی نیز مشکلی را به صورت حاد نداشتیم. قطعاً نیازمند کمک سازمانهای حمایتی و دولت هستیم تا یارانههای موادغذایی را به صورت هدفمندتر اختصاص دهند و مقداری هم در حوزه تنظیم بازارهای زنجیره ارزش، بتوانیم یک مدیریت و سیاست درستی را در تمام طول این زنجیره ارائه کنیم.
ثبت دیدگاه