حدیث روز
امام علی (ع) می فرماید : هر کس از خود بدگویی و انتقاد کند٬ خود را اصلاح کرده و هر کس خودستایی نماید٬ پس به تحقیق خویش را تباه نموده است.

افزونه جلالی را نصب کنید. 17 شوال 1445 Thursday, 25 April , 2024 ساعت تعداد کل نوشته ها : 4548 تعداد نوشته های امروز : 0 تعداد اعضا : 3 تعداد دیدگاهها : 0×
اجرای مرحله دوم طرح احیای دشت‌های خوزستان و ایلام با تأمین آب و اخذ فاینانس
23 خرداد 1400 - 13:51
شناسه : 7744
8
مدیرعامل مؤسسه جهاد نصر با اشاره به جزییات طرح ۵۵۰ هزار هکتاری احیای دشت‌های خوزستان و ایلام، گفت: تأمین منابع مالی طرح از محل فاینانس و مشکل تأمین آب، دو عامل اصلی به تعویق افتادن عملیات فاز دو طرح احیای دشت‌های خوزستان و ایلام است.
ارسال توسط : منبع : ایرنا
پ
پ

به گزارش داغ (دیده‌بان امنیت غذایی)، محمدجواد صالحی‌نژاد، افزود: از یک‌سو تحریم‌ها، تأمین منابع طرح که عمدتاً از محل فاینانس پیش‌بینی شده بود را با مشکل مواجه کرد و از سوی دیگر مسأله تأمین آب پروژه، نیازمند جلسات و پیگیری‌هایی بود که امروز انجام شده است.

مجری طرح احیای ۵۵۰ هکتار از دشت‌های خوزستان و ایلام اظهارداشت: طرح ۵۵۰ هزار هکتاری احیای دشت‌های خوزستان و ایلام در مساحت ۵۵۰ هزار هکتار پیش‌بینی شده که ۵۰۰ هزار هکتار مربوط به استان خوزستان و ۵۰ هزار هکتار مربوط به استان ایلام است.

وی با بیان اینکه این طرح در دو فاز تعریف شده است، تصریح کرد: در فاز نخست، عملیات اجرایی ۲۹۵ هزار هکتار از اراضی به پایان رسیده و مورد بهره‌برداری قرار گرفته است. از این مقدار ۲۵۰ هزار هکتار مربوط به استان خوزستان و ۴۵ هزار هکتار مربوط به استان ایلام است.

صالحی‌نژاد به بیش از ۵۶۰ قرارداد با پیمانکاران، مشاوران و تولیدکنندگان در این طرح اشاره کرد و افزود: خوشبختانه تمام ظرفیت‌های کشور در این طرح به کار گرفته شد به‌گونه‌ای که بالغ‌بر سه هزار و ۸۰۰ دستگاه ماشین‌آلات سنگین و نیمه‌سنگین استفاده شده که از این تعداد، ۵۵۰ دستگاه ماشین‌آلات و دستگاه‌های تخصصی و ۳۳۰ دستگاه آن ساخت داخل بوده است. به این ترتیب ظرفیت بسیار خوبی برای سازندگان و صنایع داخلی فراهم شد.

۱۵۰ هزار شغل در خوزستان و ایلام ایجاد شد

مدیرعامل مؤسسه جهاد نصر درباره ظرفیت‌های اشتغال این طرح نیز گفت: ۳۰۰ هزار شغل مستقیم و غیرمستقیم در کل طرح ۵۵۰ هزار هکتاری هدف‌گذاری شده که ۵۰ درصد از این میزان در فاز نخست تحقق پیدا کرده است. همچنین در بخش استحصال آب و صرفه‌جویی آب در افق طرح، حداقل سالانه ۱.۵ میلیارد مترمکعب صرفه‌جویی پیش‌بینی کرده‌ایم که خوشبختانه در فاز یک ۸۷۰ میلیون مترمکعب صرفه‌جویی اتفاق افتاد.

صالحی‌نژاد اضافه کرد: با اجرای این طرح همچنین تولید ۳.۵ میلیون تن محصول کشاورزی در فاز یک افزایش یافت. خوشبختانه ظرفیت بسیار خوبی از لحاظ نیروی انسانی نیز در استان بوجود آمد به‌گونه‌ای که در برخی از سال‌ها به‌خصوص در سال ۹۴ بیش از ۹ هزار و ۴۰۰ نفر در بخش‌های مختلف طرح مشغول به کار بودند.

موانع تکمیل طرح ۵۵۰ هزار هکتاری

مجری طرح احیای ۵۵۰ هکتار از دشت های خوزستان و ایلام درخصوص به تأخیر افتادن عملیات اجرایی فاز دو طرح به دو نکته اشاره کرد و گفت: در سال ۱۳۹۷ عملیات اجرایی فاز یک به اتمام رسید. در ۱۵ فروردین ۹۶ هیأت دولت مصوب کرده بود که فاز ۲ نیز اجرا شود. اما به‌دلیل شرایطی که بر کشور حاکم شد؛ تحریم‌ها تأمین منابع مالی را با مشکل مواجه کرد. البته در این مصوبه چند راه حل برای تأمین منابع مالی پیش‌بینی شده است.

وی با تأکید بر اینکه در فاز یک بالغ‌بر ۵ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان هزینه کردیم، اظهارداشت: ۱.۵ میلیارد دلار از صندوق توسعه در سال ۱۳۹۲ با مجوز مقام معظم رهبری تخصیص پیدا کرد که ۱.۴ میلیارد دلار از آن مربوط به وزارت جهاد کشاورزی و ۱۰۰ میلیون دلار مربوط به وزارت نیرو بود.  امروز نیز براساس قیمت های روز و طبق آخرین برآوردها در سال ۱۳۹۹، در شبکه های فرعی بیش از ۲۷ هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز است.

صالحی‌نژاد افزود: نکته‌ای که باید موردتوجه قرار گیرد آنکه در فاز یک شبکه‌های اصلی از سوی وزارت نیرو انجام شده بود، اما در فاز ۲ لازم است عملیات احداث شبکه‌های فرعی همزمان با شبکه‌های اصلی انجام شود. بنابراین به‌همین میزان وزارت نیرو برای اجرای شبکه‌های اصلی اعتبار نیاز دارد. لذا یکی از منابعی که در مصوبه دولت پیش‌بینی شده بود استفاده از فاینانس خارجی بود.

مشکل تخصیص آب در ۲۳۳ هزار هکتار از اراضی برطرف شد

مدیرعامل مؤسسه جهاد نصر تصریح کرد: مسأله دیگری که در مصوبه دولت به آن اشاره شده بود؛ تخصیص به موقع آب از سوی وزارت نیرو بود که این تخصیص مدتی به طول انجامید. از ۲۵۵ هزار هکتاری که در فاز ۲ تعریف شده است؛ هم اکنون ۲۳۳ هزار هکتار به لحاظ تخصیص آب تعیین تکلیف شده و جدول مشترکی را وزارت جهاد کشاورزی و وزارت نیرو تهیه کردند و برای تأمین اعتبار به سازمان برنامه و بودجه ارجاع داده شده است. مشکل ۲۲ هزار هکتار باقیمانده نیز در آینده نزدیک برطرف خواهد شد.

وی یادآور شد: از ۲۵۵ هزار هکتار، ۹ هزار هکتار مربوط به استان ایلام است که از لحاظ تخصیص آب مشکلی نداریم و قسمت عمده شبکه‌های اصلی آن انجام شده است. از ۲۴۶ هزار هکتاری که مربوط به استان خوزستان است؛ تخصیص آب  ۲۲ هزار هکتار نهایی نشده که در حال پیگیری است.

صالحی‌نژاد درباره استفاده از فاینانس خارجی نیز گفت: فاینانس با کشورهایی که هنوز ارتباط برقراراست؛ پیگیری خواهد شد. این زمینه هم اکنون فراهم است و اگر تخصیص آب نهایی شود؛ سازمان برنامه نیز موضوع فاینانس را پیگیری خواهد کرد. علاوه‌بر آن از اعتبارات عمومی دولت نیز مبالغی پیش‌بینی شده است. همچنین مشارکت مردم و استفاده سرمایه‌گذار خصوصی هم مدنظر قرار دارد و تاکنون مواردی اعلام آمادگی کرده‌اند.

مطالعه شبکه‌های اصلی و فرعی به جهاد نصر سپرده شد

مدیرعامل مؤسسه جهاد نصر درباره اعتبارات تخصیص یافته به مطالعات فاز دوم گفت: در سال ۱۳۹۹ در قانون بودجه مبلغی را برای مطالعات به مؤسسه جهاد نصر اختصاص دادند که با هماهنگی وزارت نیرو و سازمان برنامه مقرر شد مطالعات شبکه‌های اصلی و فرعی را توأمان مؤسسه جهاد نصر که وابسته به وزارت جهاد کشاورزی است انجام دهد. در سال ۱۳۹۹، مبلغ ۱۵۰ میلیارد تومان برای مطالعات در نظر گرفته شد و برای سال ۱۴۰۰ نیز همین مبلغ پیش‌بینی شد. به این ترتیب بحث مطالعات را با استفاده مشاورین وزارت نیرو و سازمان آب برق خوزستان آغاز کردیم.

وی با بیان اینکه مطالعات در خصوص پدافند غیرعامل، مطالعات زیست محیطی و تشکل‌های بهره‌بردار خواهد بود، افزود: در سال ۱۴۰۰ مطالعات ۱۴۴ هزار هکتار از ۲۵۵ هزار هکتار را در دستور کار داریم که اگر بودجه به موقع تامین شود؛ کمتر از ۲ سال کار مطالعات به اتمام خواهد رسید.

صالحی‌نژاد به تخصیص بودجه مطالعات از بودجه عمومی دولت و ردیف‌های متفرقه اشاره کرد و ادامه داد: اگرچه سال ۱۳۹۹ مبلغ ۱۵۰ میلیارد تومان اعتبار پیش‌بینی شده بود اما تنها ۵۰ میلیارد تومان در اواخر سال به صورت اوراق مشارکت تخصیص یافت که مطالعات مرحله اول را آغاز کردیم.

پنج سال دیگر فاز دوم طرح تمام می‌شود

مجری طرح احیای ۵۵۰ هکتار از دشت‌های خوزستان و ایلام درباره زمان اجرای فاز دوم طرح به جلسات مشترک با مجلس و سازمان برنامه و بودجه اشاره کرد و افزود: در صورتی که تأمین اعتبار انجام شود؛ طی چهار تا پنج سال عملیات اجرایی را انجام خواهیم داد.

وی براین باور است که براساس قیمت‌های سال ۱۳۹۷، سالانه بالغ‌بر ۱۶ هزار میلیارد تومان افزایش درآمد از محل تولید محصولات کشاورزی و بیش از هفت میلیون تن افزایش محصول را در کل ۵۵۰ هزار هکتار خواهیم داشت.

صالحی‌نژاد درباره روش‌های آبیاری این طرح گفت: در فاز یک روش‌های آبیاری به صورت روش‌های ثقلی، تحت فشار و کم فشار بوده که در فاز ۲ عمدتاً روش کم فشار و تحت فشار انجام خواهد شد لذا این روش‌ها هم در افزایش تولیدات محصولات کشاورزی و هم در صرفه‌جویی در مصرف آب مؤثر خواهد بود.

وی با بیان اینکه یکی از بندهای مصوبه ۱۵فروردین ۹۶ دولت، تخصیص آب از طرف وزارت نیرو در اسرع وقت بوده است عنوان کرد: مسائل عدم تخصیص آب در مدت اخیر طی جلساتی بررسی شده و هم اکنون از لحاظ تخصیص آب برای ۲۳۳ هزار هکتار فاز دوم مشکلی وجود ندارد و خوشبختانه منابع آبی که در خوزستان وجود دارد می‌تواند آب موردنیاز طرح را تأمین کند.

به گفته او اگر سال ۱۳۹۶ و ۱۳۹۷ تخصیص آب داده می‌شد می‌توانستیم عملیات اجرایی را زودتر شروع کنیم. با توجه به اینکه وضعیت نقدینگی در کشور بهتر بود عملیات اجرایی هم سریع‌تر و هم ارزان‌تر انجام می‌شد.

ثبت دیدگاه

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.