You are hacking your site، مبصری امروز (سهشنبه)، افزود: بهطور معمول تولید گوشت مرغ برپایه تولید جوجه یکروزه بهعنوان نهاده منفرد تولید در زنجیره تأمین است و به اصطلاح میزان جوجهریزی در واحدهای پرورشی برابر آمار قطعی موجود انجمن صنفی جوجه یکروزه و سامانه «سماست» (سامانه مدیریت اطلاعات صنعت طیور) تقریباً در بهمنماه بیش از ۱۲۵ تا ۱۳۰ میلیون قطعه بوده است.
وی با بیان اینکه این میزان جوجهریزی نشاندهنده عدم کاهش تولید است، اظهار داشت: در اسفندماه ۹۹ نیز افزون بر ۱۲۰ میلیون قطعه جوجهریزی انجام شد که ظرفیت بالایی است، ما بهطور عادی در کشور سالیانه بهطور متوسط بین ۲.۲ تا ۲.۳ میلیون تن گوشت مرغ تولید میکنیم که بیانگر نیاز ماهانه کمتر از ۲۰۰ هزار تنی است.
دبیر انجمن تولیدکنندگان زنجیره گوشت مرغ کشور اظهار داشت: ۱۳۰ میلیون قطعه جوجهریزی، حدود ۲۶۰ هزارتن نیاز گوشت مرغ کشور را تأمین میکند و میتواند افزایش تقاضای شب عید و تعطیلات ایام نوروز را پوشش دهد.
مبصری براین باور است که تولید گوشت مرغ به اندازه کافی در شرکتهای زنجیرهای با حداکثر توان انجام شده و جای هیچ شک و شبههای در این زمینه نیست.
وی با اشاره به اینکه هر ساله در شب عید و ایام نوروز با افزایش بین ۲۰ تا ۳۰ درصدی نرخ گوشت مرغ روبرو میشدیم، ادامهداد: ارزیابی بازار مرغ از نظر علمی نشان میدهد که بحث عرضه و تقاضا یک مکانیزم ساده نیست بلکه دهها زیرمکانیزم دارد که باید موردتوجه قرار گیرد.
به گفته این مقام صنفی، قیمت کنونی مصوب گوشت مرغ با نرخ ۲۰ هزار و ۴۰۰ تومان مربوط به پایان شهریورماه سال گذشته و ابلاغ آن در اوایل مهرماه است که پس از ابلاغ قیمت نهاده های خوراک، واکسن و دارو و جوجه یک روزه بهطور مجدد دستخوش تغییر شد، در حالی که تا به امروز قیمت مرغ زنده برای تولیدکنندگان تغییری نداشته است.
دبیر انجمن تولیدکنندگان زنجیره گوشت مرغ کشور اظهار داشت: وقتی قیمت کالایی مثل گوشت مرغ که به لحاظ اقتصادی یک کالای کم کشش ثابت است نگه داشته و از سوی دیگر کالاهای پرکششی مثل گوشت قرمز، ماهی و حبوبات (منشاء پروتئین گیاهی) شامل افزایش قیمت میشوند، بهطور طبیعی تقاضا به سمت مصرف مرغ هدایت میشود و بهطور مقطعی عرضه پاسخگوی تقاضا نخواهد شد.
مبصری تصریح کرد: اکنون قیمت هر کیلوگرم گوشت مرغ در مقایسه با هر کیلو گوشت قرمز با نرخ بین ۱۵۰ هزار تا ۲۰۰ هزار تومان، ماهی بالای ۵۰ هزارتومان و حبوبات بالای ۳۰ هزار تومان، نه تنها پایین بلکه واقعی نیست، بنابراین این فاصله قیمتی افزایش تقاضا را به سمت مصرف گوشت مرغ سوق داده است.
وی اضافه کرد: اکنون نسبت قیمت گوشت مرغ با حبوبات و گوشت قرمز یکی نیست، ما نمیتوانیم به اندازه تقاضا مرغ تأمین کنیم زیرا به هر میزان گوشت مرغ تأمین شود، تقاضا بیش از عرضه بالا میرود.
دبیر انجمن تولیدکنندگان زنجیره گوشت مرغ کشور ،برخی سیاستگذاریهای اشتباه را در وضعیت فعلی بازار محصولات پروتئینی دخیل دانست و گفت: فضای رسانهای در این میان نقش بدی بازی کرده و موجب صفهای طولانی خرید گوشت مرغ شد، زیرا وقتی به مردم القا میشود که با کمبود گوشت مرغ در بازار روبهرو هستیم، نابسامانی در بازار ایجاد میشود.
وی افزود: براساس علم اقتصاد اگر مصرفکننده تصور کند در مقابلش فضای مهآلود و تاریکی درخصوص کالایی وجود دارد، اقدام به افزایش خرید و ذخیرهسازی میکند که همین امر تقاضا را چند برابر افزایش میدهد که البته رفتاری طبیعی است.
مبصری ادامه داد: در صورتی که تولید و قیمتگذاری منطقی انجام شود بهطور حتم بازار محصولات پروتئینی دچار چنین نوساناتی نخواهد شد.
وی بیانداشت: اکنون قیمت واقعی گوشت مرغ با توجه به هزینههای تمام شده تولید ۲۰ هزار و ۴۰۰ تومان نیست و باید با نرخی بین ۲۵ هزار تا ۲۷ هزار تومان به دست مصرفکنندگان برسد که آن هم به شرط این است که فاکتورهای تولید تغییری نداشته باشد.
مبصری با اشاره به اینکه قیمت گوشت مرغ باید با نرخ جهانی مطابقت داشته باشد، گفت: در عین حال نمیتوان مصرف یک کالا را به شدت بالا برد، در حالی که قیمت کالاهای جایگزین نیز بالا باشد و نرخ گوشت مرغ پایین بماند.
دبیر انجمن تولیدکنندگان زنجیره گوشت مرغ کشور درباره اینکه تولیدکنندگان مرغ را قبل از ۴۵ روزگی به بازار عرضه نمیکنند، گفت: با توجه به شرایط نهادههای تولید، وزارت جهاد کشاورزی مقدار مشخصی خوراک برای هر قطعه مرغ گوشتی به مدت ۴۵ روز در اختیار تولیدکنندگان قرار میدهد و اگر تولیدکنندهای بخواهد از این مدت زمان تعیین شده خارج شود باید پول آزاد برای نهادهها پرداخت کند، بنابراین تولیدکنندگان نمیتوانند مرغ را بیش از وزن تعیین شده نگهداری کنند.
وی اضافه کرد: در برخی موارد ممکن است مرغ در ۴۷ یا ۴۸ روزگی به بازار عرضه شود اما بهطور حتم بیش از این میزان تولیدکننده نمیتواند مرغ را در واحدهای تولیدی نگهداری کند.
مبصری بر این باور است که نگهداری مرغ در وزنهای بالاتر میتواند به فاصله احتمالی نرخ جوجه یکروزه یا نهادهها کمک کند تا با عرضه مرغ با وزن بالا این فاصله قیمتی کم شود.
این مقام صنفی درباره دو نرخی بودن قیمت مرغ و تأثیر آن در بازار گفت: دو نرخی شدن قیمت مرغ به شکل دولتی ۲۰ هزار و ۴۰۰ تومان و آزاد بالای ۳۵ هزارتومان علت نیست بلکه معلول است، ما نمیتوانیم به اندازه تقاضا برای مرغ ۲۰ هزار و ۴۰۰ تومانی این کالا را تولید و به بازار عرضه کنیم، زیرا قیمت کالاهای جایگزین روزبهروز رو به افزایش است و همه تقاضاها به سمت گوشت مرغ رفته است.
مبصری افزود: در صورت کاهش قیمت کالاهای جایگزین همچون گوشت قرمز، ماهی و حبوبات، بازار گوشت مرغ نیز متعادل میشود.
پیشبینی بازار متعادل مرغ در ماه رمضان
دبیر انجمن تولیدکنندگان زنجیره گوشت مرغ کشور درباره بازار مرغ در ماه مبارک رمضان گفت: با توجه به حجم تولید، از چند روز آینده روند قیمت مرغ تعدیل میشود و برای ماه مبارک رمضان وضعیت بازار متعادل خواهد شد.
طبق آمارها سالیانه بیش از ۲.۵ میلیون تن گوشت مرغ در کشور تولید و به بازار عرضه میشود.
همچنین ۲۲۰ کشتارگاه فعال در کشور وجود دارد که توانایی کشتار مرغ موردنیاز کشور را دارند و بهصورت شبانهروز میتوانند بیش از ۳.۵ میلیون قطعه مرغ با وزن حدود ۶ تا هفت هزار تن وارد بازار کنند.
براساس بخشنامه معاونت امور دام وزارت جهاد کشاورزی، سقف سن کشتار طیور ۴۵ روز است و مقرر شده تا طیوری که سنشان از ۴۵ روز عبور کرده کشتار نشوند و از اینرو با واحدهایی که این موضوع را رعایت نکنند، برخورد قانونی میشود.
ثبت دیدگاه