آب و خاکاسلایدجهاد کشاورزی

انجام نقشه‌های مدیریت پذیر خاک به صورت پایلوت در ۱۳ استان کشور

به گزارش داغ (دیده‌بان امنیت غذایی)، دکتر فریبرز عباسی، سرپرست معاونت آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی در نشست خبری در جمع خبرنگاران درباره برگزاری “روز جهانی خاک” گفت: روز جهانی خاک در ۶۸مین مجمع عمومی سازمان ملل در سال ۲۰۱۳ مصوب شده و به صورت مستمر در کشورهای مختلف برگزار می‌شود.

وی ادامه داد: برگزاری روز جهانی خاک در ایران نیز همانند سایر کشورها به صورت مستمر و پیوسته توسط معاونت آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی برگزار می‌شود.

دکتر عباسی با اشاره به تأکیدات مقام عالی وزارت در برگزاری این مراسم در سطحی بالاتر نسبت به سال‌های گذشته افزود: بنا است امسال با مشارکت بیشتر بهره‌برداران و دستگاه های ذی ربط در روز ۱۴ آذر ماه روز جهانی خاک برگزار شود.

وی تصریح کرد: تغذیه خاک برای ما مهم است و  بر اساس گزارش فائو و سایر آمارها ۹۵ درصد از غذای انسان به صورت مستقیم به خاک وابسته است‌.

دکتر عباسی با اشاره به اهمیت خاک و گرسنگی و سو تغذیه بیش از ۲ میلیارد نفر از جمعیت زمین، گفت: با توجه به اهمیت خاک شعار روز جهانی خاک امسال “خاک سر آغاز غذا” تعیین شده است.

وی هدف از اصلی از برگزاری این رویداد مهم را هم افزایی و همگرایی مجموعه دستگاه دولتی و خصوصی عنوان کرد و افزود: آگاهی و الزام سیاست‌گذاری کلان کشور ها برای توجه بیش از پیش به خاک نیز اهمیت دارد؛ همچنین آگاهی اقشار عمومی از موضوع خاک و تغییر نگرش و نهادینه سازی و اطلاع فرهنگ حفظ و مدیریت صحیح خاک مهمترین دلیل برگزاری این رویداد است.

دکتر عباسی در خصوص اقدامات وزارت جهاد کشاورزی در معاونت آب و خاک در حوزه خاک، گفت: قانون حفاظت از خاک از خرداد ۱۳۹۸ تصویب و ابلاغ شده و اصلاح ساختار در تشکیلات معاونت آب و خاک دنبال میشود و به زودی ابلاغ رسمی خواهد شد.

سرپرست معاونت آب و خاک گفت: با توجه به اینکه نیروی انسانی و چارت سازمانی در این زمینه نداشته ایم اما در حوزه نرم‌افزاری و حیطه تدوین آیین نامه در حوزه خاک عملکرد مناسبی داشته ایم.

وی با بیان اینکه راه‌اندازی شورای راهبردی خاک از اقدامات موثر در این زمینه بوده است، گفت: راه اندازی شورای راهبردی خاک برای سیاستگذاری در حوزه خاک تشکیل شده که جلسات آن طی سه سال گذشته برگزار شده است.

دکتر عباسی با اشاره به اینکه تعیین نقشه‌های مدیریت پذیر خاک به صورت پایلوت در ۱۳ استان کشور انجام شده است، افزود: این مهم برای الگوی کشت بهینه خاک کاربرد دارد.

وی ادامه داد: آیین نامه اجرای خاک با محوریت آب و خاک در کمیسیون مختلف دنبال می‌شود و خوشبختانه آیین‌نامه تدوین شده و در حال نهایی شدن است.

دکتر عباسی یادآور شد: تهیه بخش های پهنه بندی شوری خاک توسط موسسه تحقیقات از دیگر اقدامات در این حوزه بوده که به زودی از این مهم رونمایی می‌شود.

 وی گفت: در حدود کمتر از یک سال بیش از ۱۰ تا ۱۱ مورد روابط مورد نیاز در حوزه خاک را تدوین کرده ایم.

به گفته سرپرست معاونت آب و خاک، برنامه جامع افزایش ماده آلی خاک از برنامه‌های این معاونت است که دنبال می‌شود.

وی همچنین خواستار ایجاد “شورای عالی خاک” شد و گفت :در حوزه های دیگر مانند آب و سلامت “شورای عالی آب” و  “شورای عالی سلامت” و غیره وجود دارد و در این راستا نیازمند ایجاد شورای عالی خاک هستیم.

وی هدف از هدف اصلی برگزاری روز جهانی خاک را ارتقای فرهنگ عمومی جامعه نسبت به موضوع خاک به عنوان کرد و گفت: با وزارت آموزش و پرورش تفاهم‌نامه‌ای برای فرهنگ سازی در قشر دانش آموزی و فرهنگی جامعه امضا خواهیم کرد که می‌تواند کار پایه خوبی باشد.

وی ادامه داد: همچنین برای فرهنگ سازی در قشر روستایی با همکاران موسسه آموزش و ترویج اقداماتی تهیه شده  است.

دکتر عباسی درباره آب بر بودن محصول هندوانه نیز گفت:  بررسی‌های دقیق میدانی که انجام شده نشان داد که هندوانه بر خلاف تصور عمومی مصرف آب بالایی ندارد.

به گفته وی، براساس این بررسی مصرف آب مصرفی هندوانه در قطب‌های هندوانه ۴ هزار ۷۰۰متر مکعب در هر هکتار و مصرف کل آب مصرفی هندوانه برای حدود ۱۰۰هزار هکتار کشت این محصول در کشور نیم میلیارد متر مکعب است.

دکتر عباسی افزود: در الگوی کشت تمهیداتی برای کنترل سطح زیرکشت هندوانه در نظر گرفته شده و مشوق های دولتی به کشت محصولاتی داده می شود که الگوی کشت را رعایت کنند.

وی تصریح کرد: کاهش آب بها، برق بها و یارانه نهاده ها مانند کودهای شیمیایی برای محصولاتی است که در الگوی گشت ابلاغی به استان‌های مختلف قرار دارند و امیداریم که در بودجه سال ۱۴۰۲ نیز بودجه مورد نیاز برای ارائه مشوق های اجرای الگوی کشت در کشور اعطا شود.

سرپرست معاونت آب و خاک  ادامه داد: هندوانه از کالاهای اساسی مورد حمایت دولت نیست یارانه و مشوقی نیز برای تولید آن در نظر گرفته نشده و عملا انگیزه برای کشت این محصول کاهش خواهد یافت و دیگر شاهد تولید بیشتر از نیاز این محصول نخواهیم بود.

دکتر عباسی گفت: در سیاست های صادراتی هندوانه نیز عوارض صادرات دریافت می‌شود که این امر نیز از خروج مجازی آب مجازی  از کشور جلوگیری می‌کند.

دکتر عباسی در بخش دیگری از سخنان خود به موضوع شورورزی نیز پرداخت و یادآور شد: وزارت جهاد کشاورزی مخالفتی با شورورزی ندارد در صورتی که بر اساس آیین نامه ارایه شده انجام شود.

وی گفت: در این حوزه به طور قطع یکی از راهکارها استفاده از گیاهانی است که مقاومت بیشتری در خاک با سطح آب پایین داشته باشند.

دکتر عباسی با اشاره به اینکه  استفاده از دستگاه‌های آب شیرین کن خواهد بود یکی از راهکارها در این زمینه است، یادآور شد:  یکی از چالش‌های دستگاه های آب شیرین کن آن است که دستگاه‌های موجود پساب‌ها را در محیط رها کرده و منجر به آلودگی زیست محیطی می‌شوند که با نفوذ در سفره‌های آب زیرزمینی منجر به آلودگی آب و خاک می‌شوند.

وی در پایان گفت: وزارت جهاد کشاورزی برای حل این معضل با چند شرکت دانش بنیان مذاکراه داشته که با همکاری معاونت علم و فناوری ریاست جمهوری و صندوق نوآوری و شکوفایی در حال پیگیری این موضوع با ساخت دستگاه‌های آب شیرین کن سازگار با مؤلفه‌های زیست محیطی هستیم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا