سبزشدن چراغ قرمز قیمت گوجهفرنگی
به گزارش داغ (دیدهبان امنیت غذایی)، «افت قیمت گوجهفرنگی در بازار» امروز خبر خوبی بود، قیمت به حدود نصف یکی دو هفته گذشته رسیده است.
مدیرعامل سازمان میادین میوه و ترهبار تهران گفت: «قیمت گوجهفرنگی در میدان مرکزی میوه و ترهبار نسبت به هفته گذشته حدود ۸ هزار تومان کاهش یافته و بین ۱۵ تا ۲۸ هزار تومان عرضه میشود.»
در روزهای گذشته عرضه گوجهفرنگی به بازار بیشتر شده و بارشها که در حمل محصول از مزارع مشکل ایجاد می کرد، آرام شده است.
مصطفی دارایینژاد، رئیس اتحادیه بارفروشان پیش از این از ذخیرهسازی و آمادهسازی گسترده محصول گوجهفرنگی خبر داده بود. وی همچنین گفته بود که هر ساله در این فصل به دلیل موج سرما و بارندگیهای پاییزه با کمبود گوجهفرنگی در بازار مواجه هستیم.
مدیرکل دفتر امور سبزی و گیاهان جالیزی وزارت جهاد کشاورزی هم گفته بود که کاهش عرضه به دلیل بارندگیها بوده و «قیمتها بهزودی متعادل میشود».
ایران هشتیمن صادرکننده گوجهفرنگی در دنیا است، در تأمین نیاز کشورهای همسایه هم نقش بزرگی دارد. اخیراً وزارت جهاد کشاورزی عوارض صادرات گوجهفرنگی را بهعنوان یک محصول آب بر افزایش داد.
وزارت جهاد کشاورزی همهساله در این فصل گران شدن گوجهفرنگی را کمبود عرضه به دلیل وجود سرما و نیز اختلال در حمل بار به دلیل بارندگی عنوان میکند. سهم بالای گوجهفرنگی در سبد سبزی و صیفی مردم، که در انواع غذاها استفاده میشود، تأثیر قیمت آن را در معیشت مردم دو چندان میکند بعلاوه روی قیمت سایر محصولات هم تأثیرگذار است، وقتی قیمت گوجه بالا میرود در یک مقایسه اگرچه نادرست، میوهفروشان قیمت خیار و پیاز و غیره را هم بیشتر میکنند.
و سئوال این است که آیا راهکاری برای پایین آوردن قیمت گوجهفرنگی در فصول سرد سال وجود دارد؟
ابراهیم مرادزاده، کارشناس کشاورزی میگوید که رشد قیمت گوجهفرنگی در این فصل بدیهی است زیرا گوجه محصولی است که در فصل گرم به عمل میآید در فصل پاییز هم مشکلات حمل و نقل با بارشهای پاییزه زیاد است که عرضه محصول را سخت میکند.
در دیگر سو، علی عزیزی، کارشناس محصولات گلخانهای نظر دیگری دارد و معتقد است که میتوان با شیوههایی قیمت را در فصل سرد هم پایین آورد. وی تولید گلخانهای را راهکار اصلی میداند و تأکید میکند که تولید محصول در گلخانه ۱۰ برابر بیشتر از زمین باز است و میزان مصرف آب هم به حداقل میرسد اگر کشت این محصول افزایش یابد قیمت افت خواهد کرد اما طبق برنامه هفتم توسعه گلخانههای کشور به ۱۵۰ هزار هکتار باید برسد و طبق آمار وزارت جهاد کشاورزی اکنون ۲۴ هزار هکتار گلخانه در کشور وجود دارد.
در اینباره کشورها برای کاهش قیمت محصولات اساسی چندین روش را همزمان اجرا میکنند.
محمد مولایی، کارشناس ارشد صنایع تبدیلی میگوید که «توسعه صنایع تبدیلی» به کاهش قیمت محصولاتی که قدرت انبارداری کمتری دارد کمک میکند، گوجهفرنگی به محصولاتی مانند رب، پوره، سس، شورآب، ترشی گوجهفرنگی، ورق گوجه خشک شده و غیره فرآوری میشود که اینها بخش عمدهای از مصرف مردم را در فصول سرد تشکیل میدهد.
مولایی با بیان اینکه صنایع تبدیلی در کشور باید توسعه یابد، افزود: «هزار و ۵۰۰ واحد صنعتی نیمه فعال و راکد و نزدیک به پنج هزار و ۳۰۰ واحد صنعتی صنایع تبدیلی و تکمیلی غذایی ۲۰ تا ۹۰ درصد پیشرفت فیزیکی در کشور وجود دارد.»
وی استفاده از ظرفیت گلخانهها را راهکار بعدی کاهش قیمت در فصل سرد عنوان کرد و گفت: این در حالی است که طبق اعلام مدیرکل دفتر امور گلخانه، گیاهان دارویی و قارچ خوراکی وزارت جهاد کشاورزی، سالانه بیش از ۵.۶ میلیون تن گوجهفرنگی در کشور تولید میشود که سهم گوجهفرنگی گلخانهای از این میزان تولید تنها ۶ درصد است.