اسلایدجهاد کشاورزیزراعت

افزایش قابل تأمل بهره‌وری دیم‌زارهای کشور با استفاده از ارقام جدید و بسته‌های زراعی

به گزارش داغ (دیده‌بان امنیت غذایی)، طی همین سال‌های کم‌آبی افزایش ضریب تولید در دیم‌زارها علاوه بر گسترش سطح زیر کشت از سوی پژوهشگران این موسسه مورد توجه قرار گرفت و امکان تداوم تولید اقتصادی در شرایط دیم با استفاده از ارقام جدید و بسته‌های به‌زراعی این موسسه محرز شده است، تا جایی که دیم‌کاران در ۱۵ استان کشور خروجی تلاش‌های پژوهشی و ترویجی این موسسه را در عمل شاهد هستند و این واقعیت را پذیرفته‌اند که زراعت دیم اصلا دیمی نیست.

رئیس موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور در گفتگویی با خبرنگاران گفت: زراعت دیم اصول و جزئیات خودش را دارد و با دقت و بهره‌مندی از دانش روز می‌توان آن را مدیریت کرد.

خشنود علیزاده اظهار داشت: همانگونه که در خشکسالی‌های اخیر به اثبات رسید، امکان تداوم تولید اقتصادی در شرایط دیم با استفاده از ارقام جدید و بسته‌های زراعی مورد توصیه این موسسه وجود دارد.

به گفته وی، با بکارگیری ارقام متحمل به شرایط تغییر اقلیم همراه با بسته‌های زراعی مربوطه، این اطمینان وجود دارد که با وجود نوسان‌های بارش به ویژه در یک منطقه خشک و نیمه‌خشک، تولید پایدار در زراعت دیم امکان‌پذیر بوده و زراعت دیم، تضمین‌ کننده امنیت غذایی کشور در بلندمدت است.

این مقام مسئول بیان کرد: زراعت دیم با استفاده از آب باران یا «آب سبز» به دنبال تولید محصول اقتصادی و تأمین امنیت غذایی است که از سطح معاش یک بهره‌بردار در دورافتاده‌ترین روستاها تا سطوح گسترده در برخی مناطق جهان را شامل می‌شود.

به گفته وی، توزیع باران و میزان آن در مناطق مختلف جهان متغیر است ولی بیشترین تغییر بارش در مناطق خشک و نیمه‌خشک اتفاق می‌افتد که بیش از ۹۵ درصد از سطح کشور ما نیز در این شرایط قرار دارد.

علیزاده ادامه داد: این موضوع با تغییر دما و اقلیم در عصر حاضر پیچیده‌تر شده و از این‌رو، بیشترین دقت و مدیریت باید در زراعت دیم اعمال شود زیرا نقش مدیریت با افزایش تنوع و تغییر در محیط، مهم‌تر می‌شود.

وی اضافه کرد: به خصوص در محیط خشک و نیمه‌خشک، کوچکترین جزئیات در زراعت دیم اهمیت صدچندان پیدا می‌کند و اثر متقابل بین اجزا از نقش تک‌تک اجزا بیشتر می‌شود.

رئیس موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور بیان کرد: اینکه جزئیات فنی کدام بوده و رعایت کدامین اصول ضامن تولید در شرایط دیم است، توسط کارشناسان این موسسه برای هر محصول به صورت جداگانه و اختصاصی تحقیق و تبیین می‌شود و دستورالعمل‌های روزآمد مربوطه به بخش‌های اجرایی در استان‌ها ارسال و در سایت این موسسه نیز در دسترس است.

به گفته وی برای رسیدن به مقصد دلخواه و تولید اقتصادی در شرایط دیم کشور، نقشه راه مشخصی قابل طرح است که با مدیریت همه‌جانبه دانش موجود برای زمان و مکان دلخواه معنا پیدا می‌کند ولی با اطمینان می‌توان گفت که اگر رقم مناسب هر محصول با کم خاک‌ورزی در قبل از بارندگی موثر کشت شده و حداقل ۸۰ درصد نیاز کود اوره و فسفات در پاییز به صورت جایگذاری اعمال شود، به شرط کنترل علف‌های هرز و آفات – بیماری‌های هر محصول در طول سال زراعی، در شدیدترین شرایط خشکسالی نیز عملکرد قابل قبولی در زراعت دیم ایران برداشت خواهد شد.

اجرای آزمایش‌های تحقیقی و ترویجی، ایجاد مزارع و پایگاه‌های نوآورانه، تسریع در انتقال یافته‌های تحقیقاتی، ساماندهی دیم‌زارهای کشور، انتخاب مشارکتی ارقام موسوم به «پی.وی.اس» و مشارکت فعال در تامین هسته‌های بذری و پشتیبانی فنی طرح‌ ملی جهش تولید در دیمزارها که هم اکنون توسط وزارت جهاد کشاورزی و با حمایت ستاد اجرایی فرمان امام (ره) انجام می‌شود از جمله اقدامات موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور در زمینه انتقال یافته‌ها به عرصه‌هاست.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا