اسلایدبانک کشاورزیجهاد کشاورزییادداشت ویژه

کشاورزی قراردادی، راهکاری برای اجرای طرح الگوی کشت

بسیاری از کارشناسان و دست‌اندرکاران تولید در بخش کشاورزی، وجود انواع نابسامانی‌های تولید و حتی اختلال در بازار محصولات کشاورزی کشور را ناشی از عدم اجرای الگوی کشت مناسب در سطح کشور می‌دانند. در عین حال برخی هم این مسئله را فرافکنی می‌دانند و معتقد می‌باشند که بین بحث الگوی کشت و بازار رابطه مستقیمی وجود ندارد و نقش حلقه‌های واسط را در این میان نمی‌توان نادیده گرفت. به طور کلی می‌توان گفت که اجرای یک الگوی کشت مناسب می‌تواند در تحقق این سیاست و همچنین تأمین امنیت غذایی کشور بسیار مؤثر باشد. ضمن اینکه ساماندهی حضور محصولات ایرانی در بازارهای صادراتی نیز با اجرای طرح مذکور قابل انجام خواهد بود.

توسعه کشاورزی قراردادی به دلایل مختلف مانند اشتغال‌زایی، افزایش عملکرد، تولید هدفمند، بهبود فرآیند بازاریابی و فروش و توسعه صادرات أنواع محصولات کشاورزی بسیار مهم است. این نظام، در بیشتر کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه به عنوان یک راهبرد ملی در توسعه کشاورزی، مدیریت ریسک‌های بازار (به ویژه تنظیم قیمت‌ها)، ایجاد امنیت و ثبات درآمدی برای کشاورزان و بهبود کیفیت و استاندارد انواع محصولات کشاورزی مورد توجه قرار می‌گیرد.

کشت قراردادی، قرارداد مبتنی بر تولید است، به عبارت دیگر بر اساس قراردادی بین خریدار و کشاورز، تولید محصول انجام می‌شود. در این نوع سیستم تولید، خریدار که معمولاً بخش دولتی، شرکت‌ها و انواع صنایع غذایی هستند، موظف به تعیین بهترین الگوی کشت، تأمین نهاده‌های تولید، آموزش کشاورزان و بازاریابی هستند و کشاورزان فارغ از دیگر دغدغه‌ها، فقط باید تمرکز خود را بر برنامه‌ریزی برای کشت محصول با بالاترین کیفیت و حداقل بودجه بگذارند. نتایج اجرای کشاورزی قراردادی نیز کاهش ریسک تولید و بازار و ثبات درآمد برای کشاورز و سود برای خریدار است.

در همین راستا دکتر فرشید فرخ‌نژاد، مدیرعامل بانک کشاورزی نیز به منظور تبیین و تشریح مزیت‌های اصلاح الگوی کشت ملی و همچنین نقش و اقدامات حمایتی این بانک در این زمینه گفت: مسیر تحقق اصلاح الگوی کشت، توسعه کشاورزی قراردادی مبتنی بر پلتفرم است. وی با اشاره به نقش حمایتی بانک های تخصصی و توسعه‌ای در تکمیل حلقه‌های زنجیره تأمین و همچنین رشد و توسعه اقتصادی کشور، الگوی خدمات و اقدامات این بانک را در همین چارچوب دانست و خاطرنشان کرد که هر قدر منابع بیشتری تجهیز و وجوه بیشتری تأمین شود، بانک قادر خواهد بود تا خدمات بهتری را به جامعه هدف خود ارائه دهد.

در پایان می‌توان گفت که کشاورزی قراردادی به عنوان راهکاری مؤثر در ترغیب کشاورزان برای اجرای طرح الگوی کشت به منظور نجات زمینِ بحران‌زده از کم‌آبی و مجالی برای تأمین محصولات راهبردی مورد نیاز کشور و زیست فردا، مورد توجه ویژه وزارت جهاد کشاورزی و دولت سیزدهم است؛ راهبردی که می‌تواند کشاورزی کشور را اقتصادی و شکوفا نماید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا