تولیدات شیلاتی در سفره جامعه
به گزارش داغ (دیدهبان امنیت غذایی)، دکتر سیدمجتبی خیام نکویی دسترسی اقتصادی محصولات شیلاتی را مورد تأکید قرار داد و گفت: در این زمینه نیاز به تحقیق و توسعه است و برای رفع این چالش باید از مسیر دانش و فناوری بگذریم.
دکتر خیام نکویی در جلسه نظارت ستادی موسسه تحقیقات علوم شیلاتی، با اشاره به نقش بیبدیل سازمان تات در کشاورزی کشور و غیر مشهود بودن بخش قابل توجهی از این فعالیتها، بر ضرورت معرفی این قابلیتهای سازمانی تأکید کرد.
وی با بیان این مطلب که بیش از ۵ هزار و ۷۰۰ کیلومتر سواحل آب شور و شیرین در ایران وجود دارد که خود پتانسیل عظیمی جهت بهرهبرداری و توسعه تولیدات شیلاتی را به ارمغان میآورد، افزود: در این راستا با بهرهمندی از الگوی کشورهای موفقی چون ترکیه یا مالزی می بایست در راستای رفع موانع تلاش گردد.
معاون وزیر جهادکشاورزی بر بهرهوری سبد غذایی مردم از محصولات شیلاتی تأکید کرد و افزود: فراهمی، دسترسی اقتصادی، سلامت و پایداری؛ چهار مؤلفه امنیت غذایی است و میبایست در رفع چالشهای جدی دسترسی اقتصادی تولیدات شیلاتی تلاش کرد.
رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی گفت: برای رفع آن باید ارزانسازی این محصولات در دستور کار قرار گیرد و بدیهی است که ارزانسازی با بکارگیری علم و فناوری قابل تحقق است.
دکتر خیام نکویی گفت: اگر برای انجام کاری به باوری قدرتمند برسیم، باید برای رسیدن به هدف، تلاش کنیم تا موضوع در اولویت سیاستهای توسعهای قرار بگیرد.
معاون وزیر جهادکشاورزی از مصرف پایین تولیدات شیلاتی در کشور، ابراز نگرانی کرد و بر تحول در خوراکدهی آبزیان، اصلاح نژاد و تنوع شیلاتی به عنوان مؤلفههای ارزانسازی فرآوردههای شیلاتی، در راستای ارتقاء ارزش افزوده در تولید آبزیان تأکید کرد.
وی افزایش ثروت ملی و ارتقای سلامت جامعه را از مزایای محصولات شیلاتی خواند و اذعان داشت: با اختصاص گونههای مختلف ماهی در سبد غذایی دهکهای جامعه و افزایش مصرف محصولات آبزی، سلامت آحاد جامعه تأمین میشود.
معاون وزیر جهادکشاورزی حمایت و استقبال از پیشنهادات و ایدههای جدید که منجر به چابکسازی فعالیت سازمان میشود را مورد تأکید قرار داد و افزود: از افرادی که با ارائه راه حل بتوانند چالشی از مشکلات بهرهبرداران را حل کنند تا سفره مردم رنگینتر شود، به طور ویژه حمایت و تقدیر خواهند شد.
محمود بهمنی، در شانزدهمین جلسه نظارت ستادی موسسات که با حضور رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی و هیئت همراه، رؤسای پژوهشکدههای تابعه مؤسسه، رئیس بخشهای تخصصی و مدیران ستادی برگزار شد، گزارشی از برنامه عملیاتی این مجموعه در سال ۱۴۰۱ را ارائه داد.
رئیس مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، با ارائه توضیحاتی درباره توسعه صید و صیادی در برنامه تحولی وزارت جهاد کشاورزی و ارزیابی ذخایر انواع ماهیان اقتصادی، افزود: بخش آبزیپروری نیز با چالشهایی مواجه است که از آن جمله میتوان تا حدی به غیربومی بودن گونههای آبزیپروری در کشور، عدم پیشبینی درست ملاحظات اقتصادی- اجتماعی، کمبود منابع آب شیرین، عدم استقبال بهرهبرداران از مکانیزاسیون و فقدان یک برنامه منسجم به منظور پیشگیری و کنترل بیماریهای آبزیان اشاره کرد.
بهمنی سهم شیلات از ۱۲۵ میلیون تن تولید بخش کشاورزی را یک درصد توصیف کرد و ادامه داد: ارزش اقتصادی شیلات معادل حدود ۱۰ درصد کل ارزش محصولات کشاورزی است که این آمار، نشان از اهمیت بخش شیلات در اقتصاد کشاورزی دارد.